Gofry - sprawdzony przepis

Gofry kojarzą mi się z latem, ale i ze smakiem dzieciństwa. Ich zapach poznam wszędzie! To jeden z tych deserów, których ciężko mi sobie odmówić. Najlepsze gofry to te chrupiące na zewnątrz, a puszyste w środku. Dziś podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na gofry lepsze niż budki ;) Nie są to gofry bezglutenowe, ani nawet fit, ale gwarantuję Wam - są warte grzechu!

Składniki:
- 250g cukru
- 250g margaryny
- 500g mąki tortowej
- 250 g śmietany 18%
- 6 jajek
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku o pieczenia
- 1 cukier waniliowy


Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Oddzielamy białka od żółtek. Łączymy żółtka z cukrem i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Małymi porcjami dodajemy mąkę, naprzemiennie ze śmietaną. Gdy masa będzie już bardzo gęsta, dodajemy margarynę. Następnie dodajemy mleko, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Gdy połączymy już wszystkie składniki, rozgrzewamy gofrownicę i zaczynamy ubijanie białek. Sztywną pianę dodajemy małymi porcjami i delikatnie mieszamy całość łyżką. Teraz możemy zacząć wypiekanie gofrów :) Ps. Pamiętajcie, by przed wylaniem masy, posmarować obie strony gofrownicy olejem.


11 komentarzy:

  1. O mamo jak one pięknie wyglądają :) Przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne. Dla mnie największym problemem jest zrobienie gofrów, które nie będą w konsystencji jak wczorajszy naleśnik. Wypróbuję Twój przepis na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dobre gofry! Twoje wyglądają cudownie. Powiedz tylko, ile takich kwiatów z serc wyjdzie z podanych składników? A i jaka moc ma Twoja gofrownica? Widziałam dziś, że w czwartek w Lidlu ma być gofrownice z takimi sercami 1200W. I myślę, czy kupić sobie. Marzy mi się już od dawna 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie! Fajnie zrobić gofry samemu w domu, ale spacer po plaży ze świeżutkim gofrem z budki też ma swój urok. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ja żałuję, że nie mam gofrownicy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozpustne... trudno się oprzeć - wyglądają bosko i na pewno tak smakują...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ apetyczne zdjęcia! Aż mi ślinianki zaczęły intensywniej pracować;) Dawno gofrów nie robiłam, więc dzięki za przypomnienie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam gofrownicę i często robię różne gofry, ale przepis z udziałem margaryny jest dla mnie nie do przyjęcia.

    Za to wyglądają bajecznie - dużo ładniejszy kształt od tych moich :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę wreszcie kupić gofrownicę i zrobić takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis! Wiem, że gofry domowe to wcale nie taka prosta sprawa :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Serenity. Wanderlust. Marriage. , Blogger