Tomasz Jakubiak – „Z miłości do lokalności. Tradycyjne dania w nowej odsłonie”

Jeśli śledzicie kanał Kuchnia+, Tomasz Jakubiak z pewnością jest Wam dobrze znany! Od dawna prowadzi program kulinarny „Jakubiak w sezonie”, w którym zdradza przepisy na wiele świetnych dań. Jego najnowszy autorski program nosi nazwę „Z miłości do lokalności”. Książka o tym samym tytule zawiera w sobie aż 70 rewelacyjnych przepisów z polskimi produktami w rolki głównej,  które z pewnością zaskoczoną Was smakiem!

Jeśli szukacie tego co lokalne, naturalne i zdecydowanie wyjątkowe w smaku – ta książka jest dla Was! Przepisy opierają się na polskich produktach. Ich połączenie nie zawsze jest zwyczajne, co sprawia, że dania są bardzo nowoczesne. Książka bazuje na dobrych, lokalnych produktach, jednak Jakubiak zwraca uwagę na jeszcze jedną ważną kwestię – ich sezonowość. Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je. W większości importowana i masowo produkowana przetworzona żywność,  dosłownie zalewa nasz rynek. Dlatego tak ważne jest interesowanie się tym tematem i podejmowanie świadomych wyborów. W końcu chodzi tu o nasze zdrowie!

Uważam też, że warto mieć świadomość tego, z jakich produktów powinniśmy korzystać i co jeść mieszkając w danym regionie. Lokalność ma nam przypomnieć czasy, gdy po dobrą żywność jeździło się na wieś do zaufanych gospodarstw. Autor zachęca także do czytania etykiet, odwiedzania okolicznych bazarków i zdobywania jak największej porcji informacji na temat kupowanych produktów.

Znajdują się w niej nie tylko przepisy, ale i wiele ciekawostek. Są tu anegdoty zarówno o produktach, jak i producentach. Możemy poczytać m.in. o prawdziwym chlebie od Piwońskich, sposobach Nowickich na najlepsze wyroby mięsne czy o pstrągach z pustelni. Historie dotyczą prawdziwych osób, które autor miał okazję poznać podczas kręcenie swojego programu. Takich opowieści jest wiele więcej! :)

W książce znajdziemy mnóstwo przepisów na przepyszne zupy, dania z ryb, dania mięsne, wegetariańskie, a także przekąski i sałatki!


"Z miłości do lokalności. Tradycyjne dania w nowej odsłonie."
Autor: Tomasz Jakubiak
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data premiery: 2017
Ilość stron: 224
Okładka: zintegrowana

9 komentarzy:

  1. Szkoda ze ja nie lubie gotowac lsoazka wydaje sie spoko

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie książki. :)
    Rozejrzę się za nią.

    OdpowiedzUsuń
  3. Za gotowaniem nie przepadam, ale mojej mamie książka powinna przypaść do gustu. Polecę jej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny gościu, fajna książka :) może pojawi się w mojej kuchennej biblioteczce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się bardzo apetyczna lektura. Uwielbiam gotować i ostatnio coraz częściej mam ochotę właśnie na coś swojskiego, a nie tylko egzotycznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z książkami kucharskimi mam ten problem, że bardzo chciałabym jakąś mieć. Ale przez "jakąś" rozumiem jedną - taką, która będzie się rozpadać od częstego użytkowania i będzie miała pełno zaznaczonych stron. Nie szukałam intensywnie, ale też żadne olśnienie póki co nie nadeszło. Może Ty mogłabyś coś polecić? Coś, co nie jest książką Jakubiaka, tę właśnie przepuściłam przez moje wygórowane kryteria... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mąż oglada pd czassu do czasu, bo to on zajmuje sie u nas gotowaniem. Mnie fascynują zawsze piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam w domu mnóstwo kulinarnych książek, ale jakoś nie umiem z nich korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak uważasz, czy książka ta nadawałaby się dla amatora? Chciałbym się wziąć za gotowanie i czegoś się nauczyć, ale nie jestem pewny, czy to pozycja dobra dla mnie i mojego (nikłego :P ) doświadczenia w kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Serenity. Wanderlust. Marriage. , Blogger