Tort w wersji fit według Kingi Paruzel

Dziś pokażę Wam sprawdzony przepis na przepyszny tort w wersji lekkiej. Kilka dnia temu świętowałam 27 urodziny. A przecież jak urodziny, to musi być i tort! Ale tym razem nie kremowy, a bardziej "odchudzony" tort czekoladowo-malinowy z polewą o smaku czekolady i tahini.

Nie zrobiłam go sama, tort był niespodzianką przygotowaną przez mojego szwagra Mateusza, któremu bardzo bardzo dziękuję! :) Wyglądał pięknie, był przepyszny i nie miałam po nim ani grama wyrzutów sumienia ;) Myślę, że do przygotowania tego tortu wcale nie trzeba specjalnej okazji, zrób sobie przyjemność nawet zwykłego dnia - ten tort jest tego wart! Autorką przepisu jest Kinga Paruzel, a przepis pochodzi z jej książki "Fit Słodkości", którą tutaj dostaniecie w rewelacyjnej cenie!

Ilość porcji: 8 - 10 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50 -60 minut
Czas całkowity: 2 godziny

SKŁADNIKI

SKŁADNIKI NA CIASTO
½ szklanki kakao
½ szklanki mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
6 jajek
½ szklanki syropu klonowego
½ szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego i wystudzonego)
½ szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA KREM
1 puszka mleka kokosowego (trzymana przez noc w lodówce)
2 łyżki syropu klonowego
2 garście mrożonych malin
2 łyżki nasion chia

SKŁADNIKI NA POLEWĘ
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki tahini naturalnego

DO DEKORACJI I WYKOŃCZENIA:
truskawki
borówki
ziarna kakaowca


PRZYGOTOWANIE

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C z funkcją grzania góra – dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Do jednej miski przesiać kakao, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
W drugiej misce wymieszać do połączenia wszystkich składników jajka, syrop klonowy, oliwę, mleko kokosowe i ekstrakt.
Połączyć zawartość obu misek. Całość mieszać około 2 minut aż masa będzie jednolita. Przelać ciasto do formy i piec 50 – 60 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto pozostanie suchy.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

PRZYGOTOWANIE KREMU:
Otworzyć puszkę i wyjąć z niej masę kokosową. Przełożyć ją do miski (w puszce powinna zostać woda kokosowa – ubijamy tylko stałą część).
Dodać pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać. Odłożyć na 20 minut do lodówki.

PRZYGOTOWANIE POLEWY:
Czekoladę wraz z olejem kokosowym i syropem klonowym rozpuścić w kapieli wodnej lub w mikrofali.
Lekko przestudzić i dodać tahini. Całość wymieszać i poczekać aż  nieco przestygnie.

PRZYGOTOWANIE TORTU:
Upieczone, wystudzone ciasto przekroić w połowie. Wyłożyć na pierwszy blat ¾ kremu malinowego. Równo go rozłożyć. Posypać z wierzchu ziarnami kakaowca.
Przykryć pozostałym blatem. Boki tortu posmarować resztką kremu. Polewę czekoladową rozsmarować na wierzchu formując ją tak aby delikatnie spływała na boki tortu.
Tort udekorować owocami i ziarnami kakaowca.

MOŻLIWOŚCI:
- można użyć świeżych malin
- tort można przygotować dzień wcześniej
- nie trzeba go nasączać gdyż sam w sobie jest wilgotny


1 komentarz:

  1. Spóźnione życzenia urodzinowe :* tort wygląda obłędnie i na pewno był równie smaczny! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Serenity. Wanderlust. Marriage. , Blogger