Burgery jak z Jamajki

O burgerach mówi się, że są niezdrowe, że to fast food. Ale pamiętajmy - burger burgerowi nierówny. Ostatnio naszła nas na nie ochota, ale zamiast zamawiać gotowe, postanowiliśmy wypróbować przepis z jednej z naszych książek kucharskich. Powiem Wam jedno - niebo w gębie! :)

Poniżej znajdziecie dokładny przepis do przygotowania 4 sztuk. Uwierzcie mi, musicie tego spróbować :)

Składniki:
- filet z piersi kurczaka 360g
- bułki do hamburgerów 4 szt.
- ananas 4 plasterki (ok.100g)
- mix sałat z rucolą 80 g
- jogurt typu greckiego 6 łyżek (100g)
- papryka ostra 1/2 łyżeczki
- przyprawa curry 1 łyżeczka
- olej rzepakowy 1 łyżka
- czerwona cebula 1/2 szt. (ok.50g)
- sól 
- pieprz

Filety umyj i przetnij na pół, żeby uzyskać cztery cieńsze kotlety, możesz je lekko rozbić tłuczkiem. Olej wymieszaj z przyprawą do kurczaka, odrobiną soli i pieprzu, natrzyj mięso, odstaw.
Jogurt wymieszaj z ostrą papryką i curry, cebulę potnij w piórka. Bułki przekrój.
Rozgrzej patelnię grillową (lub zwykłą), połóż plasterki ananasa i smaż je przez minutę z każdej strony, zdejmij, usmaż kotlety. Bułki podgrzej w piekarniku albo na suchej patelni, posmaruj jogurtem, ułóż porcję sałaty, potem grillowany filet z kurczaka, na nim plaster ananasa i kilka piórek cebuli.

Przepis pochodzi z Rodzinnej książki kucharskiej Kuroniów "Domowe Smaki".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Serenity. Wanderlust. Marriage. , Blogger